Skip to Content

2017 i korte trekk

Spennende spillendringer

I løpet av 2017 ble det gjort større endringer på tre av Norsk Tippings spill.

Eurojackpot innledet året med en ny, nasjonal premiegruppe som garanterer norsk millionvinner hver fredag. Alle som har spilt Eurojackpot hos Norsk Tipping er nå med i trekningen av én million og et reisegavekort på 100 000 kroner.

Fra 25. februar ble det gjort endringer i Nabolaget som innebar at spillerne fikk vinnermuligheter hver dag, hele uken. Mens det tidligere ble gjennomført én hovedtrekning hver uke, ble det endret til at ett nabolag vinner 10 000 kroner hver dag fra lørdag til torsdag. Hovedtrekningen på fredager, hvor ett nabolag vinner 1 million og nabolag vinner 100 000,-, ble opprettholdt. Det vil si 12 heldige nabolag vinner hver eneste uke!

Større premier og flere storvinnere i Vikinglotto var også spillendringer som ble implementert i 2017.

Vikinglotto-samarbeidet fikk også et nytt medlemsland da Lotterija Slovenije fra Slovenia ble med i alliansen i midten av november. Vikinglotto-alliansen består nå av totalt 9 land; Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Estland, Latvia, Litauen og Slovenia.

Reklameplakat for Vikinglotto


Tre dømt i kampfiksingssaken

Sommeren 2012 ble fem spillere i 2. divisjon anmeldt, mistenkt for forsøk på å manipulere resultatet i kampene mellom Østsiden og Follo, og Frigg og Asker. 

Det ble tatt ut tiltale mot i alt syv personer for grov korrupsjon og bedrageri mot Norsk Tipping. Straffesaken mot de sju i Oslo tingrett startet 3. mars 2015 og varte fram til 26. mars 2015. Den ene tidligere Asker-spilleren ble frifunnet i 2015, den andre dømt til åtte måneders fengsel. Totalt tre spillere, samt en svensk statsborger, ble funnet skyldig, men de valgte å anke på stedet.

3. januar 2017 startet den utsatte ankesaken. Juryen ga ikke Asker-spilleren medhold i anken. Ytterligere én av spillerne ble frikjent i lagmannsretten.

4. februar 2017 kom juryen med sitt endelige svar på skyldspørsmålet: Tre fotballspillere, samt nordmannen som hadde hjulpet den svenske gambleren med å spille på de aktuelle kampene, ble frikjent for alle forholdene knyttet til kampfiksing. To fotballspillere ble dømt, samt svensken, som også fikk gevinsten på 340 000 kroner inndratt.

Arbeidet med å forebygge lignende hendelser i fremtiden resulterte i en «Nasjonal handlingsplan for kampfiksing», som blant annet Norsk Tipping var med på å utarbeide. Den ble vedtatt høsten 2012.

Dommer holder rødt kort i fotball


Rettssak om Lotto-navnet

Norsk Tipping saksøkte det private spillselskapet PlayCherry LTD for urettmessig bruk av merkenavnet Lotto. Norsk Tipping har merkevarebeskyttet Lotto, og krevde at PlayCherry stanset bruken av navnet. 

PlayCherry svarte med et motsøksmål, der de hevdet at Lotto er et generisk begrep og at Norsk Tipping dermed ikke hadde rett til å beskyte begrepet i utgangspunktet.

Begge spørsmålene ble prøvd da saken kom opp for Oslo tingrett i oktober. Norsk Tipping fikk rettens medhold, og PlayCherry valgte å ikke anke tingrettens dom.

Boken, norges lover


Flertall for enerettsmodellen

Tirsdag 2. mai ble den såkalte «spillmeldingen» (Mld. St. 12, 2016-2017 – Alt å vinne) debattert i Stortinget, og partienes forslag til endringer ble stemt over. Hovedkonklusjonen ble at enerettsmodellen skal bestå som reguleringsmodell for pengespill i Norge. Arbeidet med å følge opp meldingen innebærer blant annet et større lovarbeid.


441 millioner kroner i Eurojackpot

I midten av august vant en nordmann 441 millioner kroner i Eurojackpot. Aldri før har en spiller vunnet så mye i Norge. Mannen var den eneste spilleren med 5+2 rette, og dermed vant han den rekordstore førstepremien.

Den forrige premierekorden i et av Norsk Tippings spill var 216 millioner kroner i Vikinglotto, som ble vunnet av en mann fra Troms i 2013.


341 millioner kroner i Vikinglotto

Med 441 millioner kroner til en heldig Eurojackpot-vinner i august, ble det ikke ny premierekord da en kvinne fra Oslo stakk av med hele 341 millioner kroner som den eneste med 6 rette hovedtall + riktig vikingtall i trekningen 15. november. Men med vinnerrekka 2 - 15 - 30 - 35 - 37 - 45 og vikingtallet 8, dro hun i hvert fall i land den høyeste førstepremiepotten utbetalt til en norsk Vikinglotto-spiller gjennom tidene. 

Året ble avsluttet med at en mann fra Oslo vant 103 millioner kroner i Vikinglotto. Det var den syvende største utbetalingen i Norsk Tippings historie.


Historisk satsing på likestilling i norsk idrett

Med kronikken «Dette kan ikke Norges største idrett være bekjent av» satte administrerende direktør og tidligere alpintrener, Åsne Havnelid, og kommunikasjonsdirektør og tidligere landslagsspiller i håndball, Tonje Sagstuen, behandlingen av jenter og kvinner i norsk fotball på dagsorden. De var tydelige på at det måtte bli slutt på det de karakteriserte som mangel på likestilling mellom kjønnene i Norges største kvinneidrett. Utover høsten ble det jobbet på forskjellige fronter for å sikre like muligheter i idretten generelt og fotballen spesielt, og under cupfinalen på Telenor Arena ble en avtale mellom Norsk Tipping og Serieforeningen for kvinnefotball kunngjort. Avtalen sikrer serieforeningen 16 millioner kroner fram til 2020.


Lotterilisensene fordelt

29. september ble det foretatt en trekning av hvilke aktører som skulle få de tre siste lisensene som ga tillatelse til å lansere lotteri med årlig omsetning på inntil 300 millioner kroner. I alt skulle det deles ut fem lisenser med en gyldighet på ni år. Fra før hadde Norges Røde Kors og Unicef-komiteen fått innvilget sine søknader. Trekningen hos Lotteritilsynet i Førde endte med at Stiftelsen WWF Verdens Naturfond og SOS-Barnebyer Norge Stiftelsen, organisasjonen Right to Play, og Regnskogfondet, Caritas Norge og Utviklingsfondet fikk de tre siste tillatelsene.


Rettssak mot staten stanset

Saken mellom Norsk Lotteri og den norske stat kom ikke opp for retten som planlagt 6. november. Partene kom i felleskap fram til at EØS-regelverket ikke var anvendelig slik saken sto, og ble derfor enige om å stanse saken inntil videre.

Norsk Lotteri påberopte seg EØS-retten om fri flyt av varer og tjenester, og saksøkte den norske stat med krav om at enerettsmodellen måtte oppløses.

Stortinget


Millionmålet for digitale kunder passert

I midten av november nådde Norsk Tipping en milepæl da selskapet fikk sin digitale kunde nummer 1 million. Over halvparten av selskapets nær to millioner kunder hadde på det tidspunktet levert ett eller flere spill digitalt.

Som mange andre selskaper, opplever Norsk Tipping en rask digitalisering. I snitt fant mellom to og tre tusen av selskapets eksisterende kunder for første gang veien inn til Norsk Tipping digitale kanaler hver uke i 2017. Hoveddelen av de ny-digitaliserte kundene kjøpte sine spillopplevelser via mobilen.

Av selskapets helt nye kunder kom nesten 70 prosent rett til en digital kanal.

Selv om digitaliseringen går raskt, jobber selskapet kontinuerlig med å forsterke sin evne til å levere så gode kundeopplevelser som mulig, uavhengig av kanal.

Norsk Tipping i digital kanaler


Keno fylte 10 år

I begynnelsen av november fylte Keno 10 år. Tallspillet ble lansert 5. november 2007, og feiret sitt første tiår med oransje ballonger og konfetti.

Keno er et lotterispill hvor premieberegningen er basert på faste odds. I dette spillet kan du selv bestemme hvilke premier du ønsker å spille for, ved å bestemme Keno-nivå og rekkepris selv.

Siden oppstarten har spillet skapt over 100 millionærer. Den høyeste premien i spillets historie var på 20 millioner og ble vunnet av en mann fra Drammen 10. januar 2018.

Keno. Ny webside


Økning av Grasrotandelen vedtatt

15. desember ble det vedtatt i statsråd at Grasrotandelen skulle økes fra fem til sju prosent av spillinnsatsen fra 1.1. 2018. Det vil bety mange nye, friske midler til den norske foreninger og lag i årene framover.

Siden 2009 har tusenvis av frivillige lag og foreninger fått millioner av kroner direkte fra Norsk Tippings kunder gjennom Grasrotandelen. Ordningen går ut på at hver enkelt Norsk Tipping-kunde selv kan bestemme hvilken forening/klubb som skal motta et beløp tilsvarende fem prosent av det de selv spiller for.

I løpet av 2017 genererte Norsk Tippings spillere drøyt 455 millioner kroner til sine grasrotmottakere.

Grasrotandelen


Rekordmange Lotto-millionærer

2017 ble et rekordår for Lotto. Aldri før har så mange blitt Lotto-millionærer i løpet av et år.

Den forrige rekorden var i 2016 med 266 ferske Lotto-millionærer. I 2017 ble hele 284 spillere Lotto-millionærer.

Mye av grunnen til at tallet er blitt enda høyere i år, er at hele 150 spillere er blitt Lotto-millionærer i løpet av årets fire SuperLotto-trekninger.

Da 2017 var slutt, kunne selskapet telle opp at Norsk Tipping gjennom historien til sammen har fått 9394 millionærer. 

Lottomillionærer


Nok et rekordår

2017 går inn i historiebøkene som nok et jubelår for Norsk Tipping, selskapets kunder og overskuddsmottakerne over det ganske land. Et stadig bredere spilltilbud frister spillerne inn til spennende spill i regulerte former, og opptil flere premierekorder ble slått i løpet av 2017. Samtidig har det aldri vært et mer omfattende eller solid rammeverk av ansvarlighetsverktøy omkring et spilltilbud, verken i Norsk Tipping-regi eller i verden for øvrig. I tillegg kan spillerne føle seg trygge på at Norsk Tipping, med 99,96 prosent oppetid i salgskanalene, har stabil drift, at selskapet tar vare på personopplysninger, og at Norsk Tipping behandler alle kunder likt.

Og for andre år på rad er det over fem milliarder kroner som kommer frivilligheten til gode. Det blir det mange trompeter, ballbinger og redningsskøyter av. 

Grasrotveksten fortsatte i 2017. Hele 455 millioner kroner kom norske lag og foreninger til gode i løpet av året som gikk. Og alt tyder på at den positive utviklingen vil fortsette i årene framover. 

Trompet

Back to top
X
Skriv ut