Per fikk en ny start i idrettslaget
34-åringen trengte et nytt miljø, men hvor ville han passe inn? I Eidanger Idrettslag har Per Albin Skreien fått nye venner.
For fem år siden trengte Per hjelp, nå er han selv en ressursperson. Det var oppgaver og ansvar som ble oppskriften som ga han en ny start.
Ildsjel og kjemperessurs
Det er tirsdag formiddag og i klubbhuset til Eidanger IL i Porsgrunn steker Per vafler, koker kaffe og serverer byens beste pølser. Dette gjør han hver eneste tirsdag – og dessuten hver gang det er kamp. Humøret er på topp. Den tidligere rusmisbrukeren er blitt aktiv syklist, er med i padlegruppa, er kiosksjef og en av ildsjelene. For det var i det lokale idrettslaget han fant det miljøet han trengte for å få en ny start.
- Idrettslaget tok meg veldig godt imot! Det er jo ikke så lett å finne et nytt miljø når man er 28 år. Nå har jeg det veldig gøy. Det å ha noe å gå til betyr alt for meg nå, forteller Per Albin Skreien.
Kiosken driver han sammen med Aslak Fiskum Hansen, som også har en fortid med rus. Men de to håndterer ikke bare kaffetrakter og vaffeljern, de er også blitt mentorer for nye medlemmer som trenger litt hjelp til å finne seg til rette i et nytt miljø og i en aktiv og rusfri tilværelse.
– De er en kjemperessurs i Eidanger Idrettslag, sier Oda Blålid, som er prosjektleder for «Gøy fritid for alle», et ettervernsprosjekt for tidligere rusavhengige i samarbeid med kommunen.
– Målet er at deltakerne skal bli selvstendige og likeverdige deltakere i vanlige idrettslige aktiviteter i lokalmiljøet, sier hun.
Mer enn et idrettslag
Siden 2014 har Eidanger IL fått over 100 henvendelser til Gøy fritid for alle, og foreningen har i dag 40 medlemmer som tidligere har hatt et rusproblem. Som nye i klubben blir de gjerne med i en gruppe som trener til sykkelritt eller skirenn, eller deltar i volleyball- og bordtennisturneringer. Men først og fremst inkluderes de i ordinær aktivitet på lik linje med andre medlemmer i Eidanger IL.
- I arbeidslivet kan man tilrettelegge for de timene folk er på jobb, som idrettslag kan vi bidra med å tilrettelegge for en meningsfull og aktiv fritid i et inkluderende miljø, poengterer Oda Blålid.
– Dette er et bevis på at et idrettslag er så mye mer enn et idrettslag. Foreninger som denne er med og bygger samfunn der de holder til, sier Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping. Hun har selv tilbrakt store deler av arbeidslivet innen idrett og humanitære organisasjoner.
Valgte å ta samfunnsansvar
Eidanger idrettslag har i flere år jobbet med inkludering, med et særlig fokus på tidligere rusavhengige, flyktninger, barn fra familier med lav inntekt, og barn og unge med nedsatt funksjonsevne.
Kjetil Haugersveen, leder av Eidanger IL, var en av initiativtakerne da idrettslaget for ti år siden besluttet å ta et større samfunnsansvar. Han forteller at de da etablerte visjonen «Norges gøyeste idrettslag».
- Vi ønsker å være et idrettslag hvor alle har det gøy, uansett bakgrunn og forutsetninger. Dette er utgangspunktet for alt arbeidet som gjøres i Eidanger IL, sier Haugersveen.
Han påpeker at medlemsmassen er tredoblet etter at de besluttet å ta et utvidet samfunnsansvar. I dag har Eidanger IL mer enn 600 medlemmer.
Viktig grasrotstøtte
I 2017 mottok Eidanger IL 146.755 kroner gjennom Grasrotandelen, en ordning som går ut på at alle som spiller hos Norsk Tipping, kan velge en mottaker som får sju prosent av beløpet de spiller for – uten at det går ut over innsats eller gevinst. Denne støtten er viktig for inkluderingsarbeidet i foreningen.
- Dette er de beste midlene vi kan få. De kan gå rett til aktivitet, og dette gir oss mulighet til å jobbe på andre områder og prioritere tiden vår på andre tiltak, som blant annet «Gøy fritid for alle».
Det gleder Åsne Havnelid å høre dette:
- Jeg har sett hvor viktig spillemidlene er for alt som gjøres lokalt, enten det er korps, idrettslag eller andre frivillige organisasjoner. Vi er stolte av å få jobbe med Grasrotandelen som bidrar til å gjøre hverdagen lettere for frivilligheten, sier Åsne Havnelid.