Skip to Content

Viktige midler for Rossa og andre firbeinte

Mette Sommer
Mette Sommer Ildsjel og spiller

Rossa var traumatisert og livredd. Så fikk hun komme til Foreningen for omplassering av dyr og er nå en trygg hund. Med økte grasrotmidler får nå enda flere dyr hjelp!

Sør for Oslo og et stykke inn i skogen, ligger FOD-gården; Foreningen for omplassering av dyr, en ideell organisasjon som jobber for å finne nye, stabile hjem til hjemløse hunder og katter. 

Hit kom blandingshunden Rossa for to år siden. Familien som hadde kjøpt henne på finn.no, kunne nemlig ikke beholde henne.

- De ble fortalt at hun var en familiehund, men hun viste seg å være både traumatisert og mishandlet, forteller Mette Sommer som jobber på gården.

Sommer har jobbet med dyrevern i 25 år og har vært frivillig på FOD-gården i sju av dem. Hun forteller at Rossa er den reddeste hunden de har sett noen gang. Nå har hun bodd på gården i to år, og fremskrittene er enorme.

- Hun har knyttet seg veldig til enkeltpersoner. Hun elsker oppmerksomhet, og mellom hver luftetur legger hun seg gjerne på ryggen for å få litt kos av de hun stoler på. Hun er totalt forandret og vi håper vi etter hvert finner et hjem til henne, sier Sommer. 

Finner nye hjem til hjemløse hunder

FOD har funnet omplasseringshjem for over 9000 katter og hunder siden 1980. Dyrene på gården er i alle aldre, og de er velkomne uavhengig av rase, utseende og helse.

En del av hundene og kattene kommer fra private hjem på grunn av allergi, skilsmisse og flytting. 

Dessverre kommer også mange dyr til gården med en tøff fortid i bagasjen, enten de blir levert av privatpersoner, Mattilsynet eller Politiet. Fellesnevneren for disse er at de trenger spesiell tilrettelegging.

- På FOD tilpasser vi opplegget individuelt til hvert enkelt dyr. Noen av hundene trenger lange turer, andre korte. Vi mater, koser, leker og driver med sporing og agility. Alle dyrene har en personlighet, og vi ser individet.

Høye veterinærkostnader

På FOD-gården bor det til enhver tid 20-30 dyr av hvert slag. I tillegg jobber foreningen med fjernomplassering av hunder og har 200-300 katter i fosterhjem. Dyrene som kommer til gården har som oftest en tøff historie som krever rehabilitering, ofte har de også en del helseplager som krever tett oppfølging hos veterinær.

- Alle dyra våre er hos veterinær, og får nøye oppfølging. Vi er avhengig av midler. Mat til dyrene, utstyr, drift - alt koster penger, forteller Sommer. 

3829 gir Grasrotandelen sin til FOD

FOD mottar ingen offentlig støtte. Alle midlene de får er fra donasjoner, medlemskap, gaver og arv. Men gården har mange støttespillere blant Norsk Tippings spillere, hele 3829 personer, som har valgt å gi sin grasrotandel til FOD.

I 2017 genererte det over 1,4 millioner kroner til foreningen.

Et stort hjerte for dyrene

Å finne nye, stabile hjem til hjemløse dyr er både tid- og ressurskrevende. FOD adopterer nemlig ikke bort dyrene til hvem som helst. De jobber for at dyrene skal komme til nye, trygge hjem og vil hindre at de opplever traumatiske hendelser.

Dyrevelferden står alltid øverst, ved siden av fornuft er hjertet også alltid med når de skal finne nye hjem til dyrene. Det har gitt få returer av dyr.

- En ordentlig god vakt på jobb er når vi har hatt en samtale med en flott familie, og det oppstår en match mellom dyret og familien. Kanskje har de falt for en katt som har vært hos oss litt for lenge og som ingen andre vil ha. Da er vårt oppdrag utført, slår Sommer fast.

Back to top
X
Skriv ut